Ökad risk för diabetes typ 2 från rött kött, enligt Harvardstudie

Nyhetsnotis: Ökad Risk för Diabetes Typ 2 från Rött Kött, Enligt Harvardstudie

En studie utförd av Harvarduniversitetet, publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition den 19 oktober 2023, indikerar en signifikant koppling mellan konsumtion av rött kött och ökad risk för att utveckla diabetes typ 2. Forskningen, som omfattade 216 000 deltagare över en 36-årig period, visar att även små mängder rött kött varje vecka kan innebära en ökad risk.

Resultaten baseras på deltagarnas regelbundna rapportering om hälsa och kostintag. Jämfört med individer som konsumerade minst rött kött, löpte de som åt mest en 62% högre risk för att utveckla diabetes typ 2. För varje extra portion rött kött eller charkprodukter per dag ökade risken med 24% respektive 46%. Studien ger dock hopp om att ersätta en daglig portion rött kött med vegetabiliska proteiner, som nötter eller bönor, kan avsevärt minska risken för diabetes typ 2.

Denna upptäckt är särskilt relevant i ljuset av tidigare forskning som kopplar rött kött till ökade risker för kolorektalcancer. Studien betonar vikten av medvetenhet kring kostens inverkan på hälsan och behovet av balanserade kostval.

Länkar

Studien: Red meat intake and risk of type 2 diabetes in a prospective cohort study of United States females and males

Harvar Health Publishing: Will eating red meat bring on diabetes?

Läkare för framtiden: Även små mängder rött kött kan öka risk för diabetes typ 2


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *